6-3-2000, Αρ.Πρωτ. 465

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 1/2000

Προς: ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Κύριοι,

η Επιτροπή ανοικτής θαλάσσης / Ε.Ι.Ο. ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις τις οποίες σας αποστέλλουμε με την παράκληση να ενημερώσετε τα μέλη σας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2000

Για το έτος 2000 τα πανελλήνια πρωταθλήματα ανοικτής θαλάσσης θα διεξαχθούν ως εξής:

J-2413-16/4Ι.Ο.Α.Ν.Αγ. Νικόλαος Κρήτη
OD 2517-19/6Ν.Ο.Α.Aθήνα
IMS29/7-5/8Ν.Ο.Θ.Ν. Μαρμαράς Χαλκιδική

Στα πλαίσια της διευκόλυνσης σκαφών από άλλες περιφέρειες οι διοργανωτές όμιλοι ανέλαβαν να προσφέρουν:

J-2450% έκπτωση στα ferries Πειραιάς - Κρήτη - Πειραιάς
πλήρη κάλυψη δαπανών στα συμμετέχοντα πληρώματα.
OD25Θα διευκρινισθεί στην προκήρυξη του αγώνα.
IMSΈνα δίκλινο δωμάτιο για κάθε σκάφος εκτός περιφερείας Θερμαϊκού βάσει της Ranking List της EAΘ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

Στόχος της ΕΑΘ είναι η διασφάλιση ενός ομοιόμορφου υψηλού επιπέδου σε όλους τους αγώνες που περιέχονται στο επίσημο πρόγραμμα της.

Για την προσέγγιση του ανωτέρω στόχου, η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης αποφάσισε την έναρξη μιας διαδικασίας αξιολόγησης των προγραμματισθέντων αγώνων η οποία βασίζεται στην ακόλουθη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί από τους Διοργανωτές Ομίλους & την Τεχνική Επιτροπή αγώνων της ΕΑΘ.

  1. Αποστολή προκήρυξης και Οδηγιών Πλου από τον Διοργανωτή Όμιλο - τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την δημοσίευση τους - στην Τεχνική Επιτροπή Αγώνων της ΕΑΘ προς έλεγχο συμβατότητας με τους κανονισμούς της ΕΑΘ και δυνατότητα βελτίωσης των προδιαγραφών των προκηρυσόμενων αγώνων.
    Η Τεχνική Επιτροπή Αγώνων θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια απαιτηθεί και θα συνεργάζεται με τον Διοργανωτή όμιλο για την τελική έκδοση των ανωτέρω εντύπων.

  2. Έλεγχοι και επιθεωρήσεις κατά την διάρκεια των αγώνων
    Τονίζεται εκ νέου, η αναγκαιότητα και η υποχρέωση των διοργανωτών ομίλων ως προς τους ελέγχους ποσοστού 10% των δηλωσάντων συμμετοχή σκαφών ή τουλάχιστον ένα σκάφος ανά κατηγορία καταμέτρησης.
    Τα φύλλα των ελέγχων θα αποστέλλονται στην Τεχνική Επιτροπή της ΕΑΘ μετά 20 ημέρες από την ημερομηνία διοργάνωσης του αγώνα, προς έλεγχο.

  3. Αποστολή φύλλων έναρξης & αποτελεσμάτων του αγώνα, 20 ημέρες μετά την ημερομηνία της διοργάνωσης στην Τεχνική Επιτροπή της ΕΑΘ, προς έλεγχο.

    Η ΕΑΘ διατηρεί το δικαίωμα να μην επικυρώσει αγώνες οι οποίοι δεν εναρμονίζονται με τα (α), (β) και (γ) αυτής της παραγράφου.

  4. Δημιουργία ερωτηματολογίου (Check List) - ελέγχου εκτελέσεως των αγώνων
    Επειδή είναι δύσκολη η τοποθέτηση παρατηρητών στους αγώνες ανοιχτής θαλάσσης, (λόγω οικονομικών απαιτήσεων και έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα), αποφασίστηκε η συμπλήρωση του ανωτέρω ερωτηματολογίου από τα μέλη του Δ.Σ ΕΑΘ ή της Τεχνικής Επιτροπής Αγώνων που έλαβαν μέρος ως αγωνιζόμενοι στίς αντίστοιχες διοργανώσεις.

    Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και πριν την έκδοση του προγράμματος της επόμενης χρονιάς, θα εξετάζονται συγκριτικά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, έτσι ώστε να διευκολύνεται η σύνταξη του προγράμματος. Συγκεκριμένα, αγώνες με υψηλό βαθμό αξιολόγησης θα αποκτούν δικαίωμα προτίμησης για τις ημερομηνίες που επιλέγουν.

ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ IMS

Είναι κοινή διαπίστωση ότι ορισμένες μετρήσεις ελέγχονται ως ανακριβείς και αρκετά πιστοποιητικά εμφανίζουν βαθμούς ικανότητας οι οποίοι απέχουν σημαντικά από εκείνους παρομοίων σκαφών. Πιθανότατα οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις τόσο από πλευράς καταμετρητών, όσο και από πλευράς ιδιοκτητών, οι οποίοι όπως είναι γνωστό έχουν και την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση καταμέτρησης του σκάφους τους.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε έλεγχο «επί χάρτου» και των 600 περίπου πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί από τη μέρα εφαρμογής του συστήματος IMS στην Ελλάδα και να προβούμε στην διόρθωση εκείνων των μετρήσεων που είναι καταφανώς λάθος. Σε περίπτωση αμφιβολίας η μέτρηση θα επαναληφθεί, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται για τις αλλαγές που προκύπτουν, με έγγραφο από την ΕΑΘ στο οποίο θα αιτιολογείται η απόφαση.

Για λόγους απλοποίησης της διαδικασίας έχουν γίνει στο παρελθόν δεκτές μετρήσεις IOR για ορισμένα σκάφη. Για το 2000 αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό και ως εκ τούτου για αυτά τα σκάφη θα πρέπει να γίνουν νέα πειράματα ευστάθειας. Οι ιδιοκτήτες θα ενημερωθούν προσωπικά.

Με την ευκαιρία αυτή παρακαλούμε να ενημερώσετε όσα μέλη σας έχουν τεκμηριωμένα στοιχεία, να απευθυνθούν εγγράφως στη γραμματεία της ΕΑΘ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

  1. ORC Club
    Aποφασίσθηκε η επέκταση δικαιώματος έκδοσης πιστοποιητικού ORC Club κα σε σκάφη κατηγορίας "Racing" σύμφωνα με τα IMS Regulations, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά εμφανίζουν έκπτωση ηλικίας (age allowance) μεγαλύτερης των 15 ετών, δηλαδή σχεδίασης εως και το 1985.
  2. ΕΑΘ
    Αποφασίσθηκε η κατάργηση της κατηγορίας «Α» για τα σκάφη καταμετρημένα κατά ΕΑΘ. Σκάφη τα οποία είχαν καταταχθεί στην ανωτέρω κατηγορία δεν θα έχουν το δικαίωμα έκδοσης πιστοποιητικού ΕΑΘ. Για όσα από αυτά δεν υπάρχει καταμετρημένη γάστρα από το ΟRC, θα επιδοτηθεί η καταμέτρηση ώστε αυτά να ενταχθούν σε άλλο σύστημα καταμέτρησης (IMS ή ORC Club).
  3. Αccommodation Certificate
    Δεν απαιτείται ιδιαίτερη καταμέτρηση σκαφών παραγωγής, εφόσον έχει ήδη πραγματοποιηθεί αυτή η μέτρηση σε αντίστοιχο σκάφος. Θα γίνεται χρήση της βιβλιοθήκης που έχει δημιουργήσει η ΕΑΘ και θα αρκεί απλή δήλωση του ιδιοκτήτη ότι δεν έχει επιφέρει αλλαγές στο σκάφος του που επηρεάζουν τη συμμόρφωσή του με τα IMS Regulations.
  4. ΙMS & ORC Club
    Δίνεται η δυνατότητα στον Διοργανωτή Όμιλο να αναγράφει στην προκήρυξη του αγώνα ότι σκάφη τα οποία διαθέτουν τόσο IMS όσο και ORC Club πιστοποιητικό, εντάσσονται υποχρεωτικά στην κατηγορία IMS.
    Επίσης σε περίπτωση που ο αριθμός τον σκαφών δεν επαρκεί ώστε να δημιουργηθούν 2 κατηγορίες IMS & ORC Club χωριστά, τότε θα μπορεί ο διοργανωτής όμιλος να τα ενοποιήσει αφού ζητήσει σχετική έγκριση από την ΕΑΘ πριν την έκδοση και διάθεση των φύλλων έναρξης των ιστιοδρομιών του αγώνα.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΙMS ΓΙΑ ΤΟ 2000

Το σύστημα καταμετρήσεως IMS αποδεικνύει και φέτος τη δυναμικότητά του με τις αλλαγές που αποφασίστηκαν και υπόσχονται ακόμη καλύτερη εξίσωση των δυνατοτήτων των διαφορετικών τύπων σκαφών και πιο συναρπαστικό ανταγωνισμό μεταξύ των παλαιότερων και νεώτερων σχεδίων. Οι αλλαγές είναι ως επί το πλείστον μικρές αλλά σε σημαίνοντα σημεία που η Διεθνής Τεχνική Επιτροπή (ITC) του IMS μελέτησε μέσα από το πρόγραμμα Έρευνας και Εξέλιξης που χρηματοδοτεί το Συμβούλιο Ανοικτής Θαλάσσης (ORC) και οι Ομοσπονδίες από όλες τις χώρες.

Μια πρώτη αλλαγή είναι η αναθεώρηση των όρων της ροπής επαναφοράς σε σχέση με τους υπολογισμούς της προηγούμενης χρονιάς. Το 1999 μειώθηκε η ροπή κλίσεως του σκάφους ως αποτέλεσμα του ανοίγματος του αετού κυρίως της μεγίστης όσο αυξάνεται η ένταση του ανέμου, το οποίο και αναπαριστά με μεγαλύτερη ακρίβεια την πραγματική τακτική τριμαρίσματος. Εφέτος έγινε επανεκτίμηση ενός όρου του προγράμματος υπολογισμού των ταχυτήτων του σκάφους (VPP) σχετικά με τη μείωση της ροπής επαναφοράς από τον ιδιοκυματισμό του διότι θεωρήθηκε ότι υπερεκτιμούσε το φαινόμενο. Το αποτέλεσμα είναι ότι για το 2000 αποθαρρύνεται πλέον η μείωση της ροπής επαναφοράς και κατ' επέκταση η μείωση της ευστάθειας ως μέσο βελτίωσης ενός πιστοποιητικού.

Ακόμη περισσότερο, επαναπροσδιορίστηκε ο συντελεστής συστροφής του αετού των πανιών σε συνδυασμό με τη διόρθωση της δυναμικής ροπής επαναφοράς, ούτως ώστε να αντιστοιχεί στις μέσες τιμές των στοιχείων που συνελλέγθησαν από πειράματα σε αεροδυναμική σήραγγα.

Μία δεύτερη αφανής αλλαγή, αλλά με καταφανή αποτελέσματα, είναι η αφαίρεση από το αρχείο των μοντέλων που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα υπολογισμού ταχυτήτων, κάποιων που κρίθηκαν ως εξωπραγματικές και με εξαιρετικά υψηλό συντελεστή υδροδυναμικής αντιστάσεως και η επαναχρησιμοποίηση μερικών παλαιότερων μοντέλων που θεωρούνται πλέον ότι έχουν αξιόπιστες φόρμες.

Το αποτέλεσμα σαφές: σκάφη παλαιότερα που χρειάζονται σημαντική βοήθεια στις ταχύτητες τους συγκριτικά με νεώτερες πιο βελτιωμένες γάστρες έχουν πλέον αυτή τη βοήθεια από το πρόγραμμα.

Άλλες μικρές αλλαγές είναι η μείωση του κέρδους που θα έχει πλέον ένα σκάφος εάν ζυγίσει το άλμπουρό του (απ' ότι αν ληφθούν οι θεωρητικές τιμές του βάρους από το πρόγραμμα), η εισαγωγή μέγιστων ορίων στις διατομές των καταρτιών, η μείωση των συντελεστών για τα ασύμμετρα μπαλόνια μιας και θεωρείται ότι υπολογίζονται δυσμενώς από το μέχρι σήμερα πρόγραμμα.

Μία επιπλέον μέτρηση που θα υπολογίζεται από το πρόγραμμα αφορά στα μπαλόνια (όταν αυτά είναι πολύ φαρδιά) και είναι το πλάτος της ποδιάς (SF).

Θα επιτρέπεται πλέον χωρίς χρέωση για ελαφριά γάστρα η περιορισμένη χρήση ινών άνθρακα σε δομικά στοιχεία, όπως η βάση στήριξης της καρίνας, νομείς, πλαίσια μπουλμέδων, τα διαμήκη ενισχυτικά των νομέων και/ή του καταστρώματος, επιφάνειες μπουλμέδων που χρησιμοποιούνται ως στήριξη των ξαρτοριζών του σκάφους. Η χρήση ανθρακονημάτων θα περιορίζεται στην περιοχή από 0.3LOA έως 0.7LOA από την πλώρη.

Η ευρεία διάδοση και δημοτικότητα των μικρών σκαφών που όμως δεν πληρούν τους κανονισμούς ενδιαιτήσεων και cockpits (ελεύθερο ύψος καμπίνας και όγκος αυτής και θέσεις στο cockpit και διαστάσεις αυτών) οδήγησε την US Sailing σε μελέτη νέων κανονισμών διαστάσεων γι αυτά τα σκάφη και σε μία προτεινόμενη κατηγορία "sportboat" ή κάτι παρόμοιου. Η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του ORC το Νοέμβριο του 2000.

Η χρήση ή όχι ανθρακονημάτων για την κατασκευή πανιών θα συζητηθεί επίσης στη συνεδρίαση του 2000 μετά από κατάθεση περισσότερων στοιχείων σχετικά με το κόστος κατασκευής και τις επιδόσεις τέτοιων πανιών.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η σε εξέλιξη μελέτη σε δύο νέα μοντέλα πλώρης από το Delft και σε διάφορα σχήματα τιμονιών από το Canadian Institute of Marine Dynamics και την US Sailing.

Από πλευράς καταμετρήσεως ενός σκάφους, πέρα από την υποχρεωτική καταμέτρηση και καταγραφή της ποδιάς του μπαλονιού, SF (Spinnaker Foot), αποφασίστηκε για τα ασύμμετρα και μόνο μπαλόνια, και με σκοπό τον εναρμονισμό με άλλους κανονισμούς καταμετρήσεως, να αντικατασταθεί το μέγιστο πλάτος σε οποιοδήποτε ύψος (SMW), με το πλάτος στο μέσον (SMG) (απόσταση μεταξύ των μέσων του γραντιού και του αετού).

Όλες οι άλλες αποφάσεις της Επιτροπής Καταμετρήσεων αφορούν σε θέματα καθαρά τεχνικά (τρόπος παραγωγής του πειράματος ευστάθειας με το ηλεκτρονικό κλισιόμετρο και με το μανόμετρο, τρόπος καταμετρήσεως της πρύμνης μιας γάστρας, κλπ)

Τέλος αποφασίστηκε η δημιουργία παγκόσμιας βιβλιοθήκης για τους κανονισμούς ενδιαιτήσεων όλων των μοντέλων των σκαφών παραγωγής, και η κατάρτισή της ανατέθηκε στο Γραφείο Εκδόσεως Πιστοποιητικών της Ελλάδας.

Η Race Management Committee του ORC έχοντας σαν στόχο την απλοποίηση του συστήματος εξαγωγής αποτελεσμάτων και αποσκοπώντας στην ευκολονόητη παρουσίαση των δυνατοτήτων που παρέχει το σύστημα, εισηγήθηκε την εισαγωγή νέων στοιχείων στο πιστοποιητικό και την ταυτόχρονη απομάκρυνση κάποιων πινάκων που προκαλούσαν σύγχυση ή αποδείχθηκαν με την πάροδο του χρόνου περιττοί.
Έτσι η επιτροπή αγώνων εκτός από τη δομημένη διαδρομή, η οποία παραμένει η πρώτη επιλογή, έχει να επιλέξει τρεις τρόπους:

  1. Χρόνο x Aπόσταση (βασισμένο στο GPH για τις Offshore διαδρομές και στο ILC AW για τις Inshore)
  2. Xρόνο x Xρόνο (βασισμένο στο GPH για τις Offshore διαδρομές και στο ILC AW για τις Inshore)
  3. Τη γραμμή επίδοσης (βασισμένο στο Ocean για τις Offshore διαδρομές και στην ολυμπιακή διαδρομή τριγώνου για τις Inshore)

H κατάταξη των σκαφών σε κλάσεις θα γίνεται βάσει του GPH που εμφανίζεται στο άνω μέρος του πιστοποιητικού.

Τέλος εκτός από τα γνωστό πρόγραμμα RMS,ενεκρίθη ως επίσημο και το πρόγραμμα ALTURA, το οποίο χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στην Ισπανία και την Ιταλία.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Για την ανανέωση των πιστοποιητικών για το 2000 είναι απαραίτητη η κατάθεση στη γραμματεία της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της συμπληρωμένης από τον ιδιοκτήτη αντίστοιχης αίτησης (βλέπε συνημμένα έντυπα IMS, ORC, ΕΑΘ) μαζί με το πρωτότυπο παράβολο της Τραπέζης Πίστεως όπως επίσης η προσκόμιση του accommodation certificate, του εγγράφου εθνικότητας του σκάφους (σε περίπτωση που έχει αλλαγές) και το παλαιό πιστοποιητικό εάν αυτό έχει εκδοθεί πριν το 1997. Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται εντός 7 ημερών. Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες σκαφών να μην απευθύνονται σε καμία περίπτωση απευθείας στον Rating Officer. Όλες οι κινήσεις (και για αλλαγές μετρήσεων-στοιχείων) υποχρεωτικά θα γίνονται μέσω της γραμματείας μας.

Επίσης υπενθυμίζουμε ότι ο λογαριασμός της Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης στην
ΑLPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ άλλαξε από 1/12/99 ως εξής:

151-002101-081350

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ & ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Η Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης αποφάσισε να μην προκηρύξει περιφερειακά πρωταθλήματα για το 2000. Αντ΄ αυτών θα βραβεύσει τα 3 πρώτα σκάφη σε κάθε κατηγορία καταμέτρησης βάση της Ranking List όπως αυτή θα διαμορφωθεί την 31/12/00 για τις περιοχές Σαρωνικού και Θερμαϊκού.

 

Για την ΕΑΘ

Ο Πρόεδρος
Λ. Τσαλίκης
Η Γεν. Γραμματέας
Α. Γαλάνη

Επιστροφή